Lednová zemětřesení na Šumavě 6.1. a 12.1.2020, obě M 1,8

V lokalitě Nová Hůrka mezi Prášily, Hartmanicemi a Železnou Rudou byla v lednu ve dnech 6.1.2020 a 12.1.2020 zaznamenána dvě nová zemětřesení, obě s magnitudem 1,8. První zemětřesení bylo pocítěno lidmi v Prášilech, projevovalo se jako dunivá rána. 

Slabá zemětřesení z této oblasti opakovaně registrujeme už od léta roku 2018.

13. 1. 2020

Od 18.6.2018, kdy tato série zemětřesení začala, do dnešního dne jsme z této lokality zaznamenali už 81 otřesů s magnitudy od -0,6 do 2,0. Zoho 14 zemětřesení mělo magnitudo větší nebo rovno 1,0, 43 otřesů mělo magnitudo 0,0 až 0,9 a nejslabších zemětřesení s magnitudem menším než 0,0 bylo 24.

Podle našich informací byla nejsilnější zemětřesení s magnitudy 1,8 až 2,0 pozorována lidmi v Prášilech, projevovala se jako dunění.


Nejnovější otřesy:

Datum: 6.1.2020
Čas: 6:41:56 SEČ (05:41:56 UTC)
Magnitudo: 1,8
Souřadnice epicentra: N 49,154 ° E 13,360° (mapy.cz)

Datum: 12.1.2020
Čas: 11:24:10 SEČ (10:24:10 UTC)
Magnitudo: 1,8
Souřadnice epicentra: N49,161 ° E 13,358° (mapy.cz)

 


Více informací najdete na Seismologickém informačním displeji, kde je i odkaz na makroseismický dotazník.

Načítám mapu…

Zemětřesení mohlo být pocítěno obyvateli v blízkosti epicentra. Pokud jste ho pocítili, prosíme Vás o vyplnění makroseismického dotazníku.

Více článků

Přehled všech článků